BLOGGER TEMPLATES AND Gaia Layouts »

Tuesday, 12 July 2011

Selamat Tengahari,,makan jummm!

Assalamualaikum
Hai all
Selamat Tengahari!!   J
Da mkn ke blom?
Today my mum and i yang masak taw..
Special agi…but,actually ari2 masakan air tangan mak mesti special
Untuk anak2 kan..
Sume ibu nakkan the best untk whole family dorang
Termasuk lah mak saye.
Hehe..


JOM TGOK APE NI

macam best je kan..
takpon kepada sesiapa berminat buleh try masak sendir
mane taw ade sentuhan seni.
kehhhhhkehhhkehh


*RAJA CENCALUK(saje je bagi nama,haha,,lol)
Hiriskan bawang bentuk dadu + hiriskan juga cili padi + potong tomato bentuk dadu gak
+ cencaluk udang 2 sudu =

Ni ler cencaluk nye ,,beli kat Melaka ahad lepas =)
P/s Bagi sesiapa yang gilakan cili macam saya buleh la letak banyak2!sedap taw.
tapi kalau tak tahan pedas 4 tangkai pon da kira o.k


Then,,
IKAN GORENG TERHEBAT MAK…hehehe
Bersihkan ikan(buang segala isi perut ikan + buang kepala ikan sekali) à  kelar ikan à tumbuk bawang putih + masokkan serbuk kunyit + garam + black paper(sume bahan digaulkan bersama ikan) à goreng
=


ikan goreng >.<





SAYUR KAILAN IKAN TERUBUK MASIN
Hiris bawang merah & bawang putih (ditumis hingga naik bau) + masokkan ikan terubuk masin yang telah digoreng terlebih dahulu (dipotong bntuk dadu dan kecil2) + masokkan batang kailan dan sedikit air (biarkan 2 minit) + masokkan daun2 kailan  =



ni la sayur yang saya ckp..=)

p/s : Masakan ni dah masin kerana ada ikan terubuk masin,so buleh kurang kan garam atau tak payah letak langsung.Terpulang kepada individu. 




Hehe…SELAMAT MENCUBA ye…. Senang je…. =)

Hurrmmmmm!!!!yummmy!
Sedapnye…
Kalau u all nk,meh la try wat cmni…
Kalau ade ulam2 macam Pucuk Gajus,Pucuk Betik,Ulam Raja or yang seangkatan dgn nye lagi bestttt!
Ihhh..
Tak sabar lah nak makan..
Hehe…
Rugi kalau tak cuba lagi kalau masak sendiri then ape yang kita masak tu menjadi.
Lagi la bertambah semangat nak makan kan.
Tengok muka-muka yang makan dgn selera pon ah cukup happy J
Terharunye…
So!! Ujian kelayan untuk pilihan menantu dah pass ni.kan3..
Haha.
Kalau Berjaya dalam bidang lain tapi tak Berjaya kat dalam dapur pon tak guna kan..
coZ my mum cakap : even kita ada lulusan tertinggi masa belajar waima phD ,master ,or prof
if tak taw masak tak guna jadi perempuan.Baik tak payah belajar tinggi2,..
uhhh…menusuk,,sentap hati kan..tapi itulah hakikatnye…
saye tak nak jadi cmtu..
kalau buleh nak serba serbi taw..
barulah hidup ada makna nye… J

SHARINA MOHD DIAH
anak mak lah!
Best Student
UNISEL
Aminnnn....

0 comments: