BLOGGER TEMPLATES AND Gaia Layouts »

Wednesday, 27 July 2011

soo sleepy during classes!

Assalamualaikum..
hai all..
aha...
banyak nye claz!
pagi2 tadi je dah ade claz financial account.
uh.
LEDGER.
CONCEPT
JOURNAL
BOOKKEEPING
uhhh...
banyak.
sok ade quiz bisness math.
huhu..
-approximate
-exect simple interest
exect ordinary simple interest!
AMIK KAW...
ahaha..
ape ni.....
poning.
tapi chill la kan..
aQ kan teror,,
aminnnn..
ok..
tata..
nothing to say coz imma very sleepy.
zzZZzzZZ.....
lalalalala..
krroooorrrr...
hiiiiiiie....
kroooorrr...
ngorok yokx..
bye....

Monday, 25 July 2011

"SELAMAT PAGI MURID2!"
''harini saya nk aja menyanyi
yokkk..
bangun semua ya.
saya nak kamu semua nyanyi lagu NEGARAKU
lepas tu
lagu MAAHAD JOHOR.
TAPI SEBELUM TU...
kamu semau kena mengaku yang cikgu adalah cikgu yang paling hensem.
kalau tak saya hukum sorang2 bace surah yassin 5 kali.
harrr....nak ke tak?
ngaku cepat..ha cepat la...
hahaha..''


masa depan cerah bersama cikgu.!


Friday, 22 July 2011

tummy tummy tummy..

wahhhh..
pagi2 dah lapar...
ape nak buat ni..
dah la belum mandi..
aha..
penyakit M berleluasa...
uh..
MALAS...
malas nk update blog.
malas nk mandi.
malas nk makan TAPI lapo
malas nk wat assgment.
malas nk kemas.
waaaa...
ape ni....
semua berkaitan MALAS.
isshh...
teruk kan...
fighing..!!!
lawan kemalasan......
tata.
ahahaa..
still malas lagi nk update.
saje nk biar kan dunia blogging ku bersawang.
gud bye bebeh...

Thursday, 14 July 2011

Tutorial i-Daftar bagi students UNISEL










SEMESTER REGISTRATION PROCEDURE (SENIOR STUDENTS)
VIA ON-LINE


@ Record and Graduation Unit, Academic Management Division, Registrar Office


A. GENERAL INFORMATION
1. The Semester Registration (Senior Students) for the Undergraduate Students and the Foundation
Year Students will be conducted via On-Line (Online) / i-Daftar on the UNISEL website
(www.unisel.edu.my).

2. i-Daftar Registration can be done in any place that has Internet access.

3. The Semester Registration Period (Senior Students) are as follows:
a) Foundation Year Students (01 – 03 October 2010) - 3 days
b) Undergraduate Students (12 - 21 November 2010) - 10 days

4. The information in relation to the Semester Registration Fees is available on the UNISEL website
and (www.unisel.edu.my ).

5. Students are required to pay the registration and outstanding fees before the Semester
September and November 2010 registration day (Please refer to or Finance Office to
obtain information on outstanding balances).


6. Students with the following status please call 03-3289 8660 / 03-3280 5020 (UNISEL Bestari
Jaya Campus) or 03-5513 4958 (UNISEL Shah Alam Campus) from 8.30 am to 5.30 pm, Monday
to Friday or by e-mail: i_daftar@unisel.edu.my:-
a. Not active / not registered in the previous semester (without permission) - (ABSENT /
DORMANT)
b. Suspension of Studies (SUSPENDED);
c. the academic status of students' as ‘Failed’ [FAIL (FS) / EXPELLED].


B. IMPLEMENTATION
1. On-Line Registration Process / i-Daftar (Students can also refer to Appendix A)
a) The Semester Registration Fees can be made to Bank Islam Malaysia Berhad (BIMB)
through the following methods:
i. Payment by bank-in counter at any BIMB branches:
Account No: 12038010051888. The account is in the name of the University Industri
Selangor, or
ii. The Finance Office Counter UNISEL in both campuses.


b) Log in to the UNISEL official website ( www.unisel.edu.my), click the i-Daftar icon, enter your
User ID and Password and click "Login".


c) Students with outstanding fees are required to pay (Kindly refer to or the Finance
Office to obtain information on outstanding balances) before being allowed to register.


d) Students with academic status as stated in 6 (a) are required to refer to Record Unit or the
respective faculty before allowed to register.
SEMESTER REGISTRATION PROCEDURE (SENIOR STUDENTS)
VIA ON-LINE
@ Record and Graduation Unit, Academic Management Division, Registrar Office



e) Key-in your Reference Number of the Bank-in Slip or University Receipt Number (if payment
made at UNISEL Finance Office). Students have to pay the Semester Registration Fees
and/or Resident Fees before proceed with the registration.


f) Click ‘Semester Registration” and after the completion of the registration process, the
students’ status will be automatically converted to "ACTIVE" status.


g) Print the i-Daftar Registration Slip, and please bring the i-Daftar registration slip with the
Reference Number of the Bank-in Slip or University Receipt Number when you register
(check-in) at students’ residence or as a proof of payment when dealing with the university.


h) Click on "Logout" to end the process.



C. LATE REGISTRATION
1. Students who register after the semester registration session, WILL BE FINED (LATE
REGISTRATION) as the rate specified in the UNISEL Academic Regulations’ Book.


2. Students are not allowed to register and were advice to Differ Studies after the registration period
end:-
a) Foundation Year Students (15 October 2010, Friday)
b) Undergraduate Students (13 December 2010, Friday)


D. RESPONSIBILITY
1. Students need to renew their ‘student status’ at the beginning of each semester during the study
period because the university will not issue a letter of reminder.
E. HELP DESK
1. If the students need assistance in the following matters, kindly call the number stated below
(8.30am - 5.30pm, Monday to Friday) or contact us via e-mail: -
☺ Student Status : 03-3289 8660/03-3280 5020 (UNISEL,Bestari Jaya Campus)
03-5513 4958 (UNISEL, Shah Alam Campus)
Or;
e-mail: i_daftar@unisel.edu.my
☺ Financial Status: 03-3280 5040/5043 (UNISEL Bestari Jaya Campus)
03-5522 3488/3558 (UNISEL Shah Alam Campus)
Or;
e-mail: i_kewangan@unisel.edu.my
☺ Technical Assistance: 03-5522 3434/ 3280 5199
Or;
e-mail: pict@unisel.edu.my; i_cict@unisel.edu.my
SEMESTER REGISTRATION PROCEDURE (SENIOR STUDENTS)
VIA ON-LINE
@ Record and Graduation Unit, Academic Management Division, Registrar Office




Faculty/Center Help Desk:-
☺ Faculty of Biomedical & Health Sciences: 03-5522 3421
☺ Faculty of Communication & Media: 03-5522 3552
☺ Faculty of Art & Design: 03-5522 3561 / 3422
☺ Faculty of Biotechnology & Life Sciences: 03-3280 5020
☺ Faculty of Engineering: 03-3280 5122
☺ Faculty of Business: 03-3280 5124 / 5522 3400
☺ Faculty of Industrial Information Technology: 03-3280 5121
☺ Faculty of Social Sciences & Industrial Studies: 03-3280 5094
☺ Faculty of Education and Language Studies: 03-3280 5093 / 5123 / 5522 3480
☺ Faculty of Sciences and Environmental Technology: 03-3280 6048
☺ UNISEL Graduate School of Management: 03-5522 3532 / 3522
☺ Centre for Graduate Studies: 03-5222 3437

banyak yang tak taw kan..?



TAHAJJUD(Solat Malam)

Solat tahajud ialah ibadah yang kita lakukan pada malam hari,biasanya tengah malam atau lewat tengah malam. Solat tahajud juga dikenali juga sabagai shalatullail.Solat ini sangat baik dilakukan terutama kepada para pemimpin Islam kerana Rasulullah S.A.W dan para sahabat r.a tidak meninggalkan solat
ini sepanjang hayat mereka, sebagai ibadah tambahan.
Dalam Al-Quran terdapat banyak ayat-ayat yang menggalakkan umat Islam mengerjakan solat tahajud sebagai ibadah tambahan pada waktu malam begitu juga terdapat beberapa hadis Nabi S.A.W. mengenai perkara ini.

Tidur & Solat Tahajjud

Umumnya manusia mengatakan tidur malam perlu antara enam hingga lapan jam sehari. Tetapi pendapat ini ditolak oleh para saintis Barat seperti Dr Ray Meddis,seorang profesor di Department of Human Sciences, England University of Technology yang mengatakan bahawa manusia sebenarnya perlu tidur malam selama tiga jam sahaja.
Waktu tidur boleh dibahagi kepada dua bahagian - tidur ayam dan tidur lelap. Mimpi biasanya berlaku dalam tidur lelap (deep sleep). Manusia perlu berlatih untuk dapat tidur lelap kerana tidur ayam adalah masa berangan-angan yang membuang waktu sahaja. Tidur yang sebenarnya ialah ketika tidur lelap yang mengikut kajian saintis Barat ialah selam tiga jam.

Kita merasakan bahawa tidur malam kita selalu tidak cukup. Ini kerana kita tidak terlatih atau mengikut peraturan yang perlu diikuti ketika tidur.


Rasulullah S.A.W. telah memberikan contoh yang baik untuk tidur lengkap dengan doa-doanya. Bolehlah kita ringkaskan latihan untuk tidur malam seperti :

1. Makan malam yang sedikit sekadar alas perut supaya tidak lapar. Jika kita makan malam yang banyak ianya akan menyebabkan kita cepat mengantuk dan susah bangun dari tidur, sudah tentu kita akan terlebih tidur pula.
2. Tunaikan solat Isya' sebelum tidur.
3. Bersihkan tempat tidur seperti tilam, bantal dan cadar dari habuk dan lain-lain kotoran.
4. Amalkan doa-doa sebelum dan sesudah tidur seperti yang diajarkan Rasulullah S.A.W.
5. Kurangkan masa tidur dari lapan jam sehari kepada tujuh jam sehari untuk bulan pertama latihan; pada bulan kedua kurangkan masa tidur malam kepada enam jam sehari, seterusnya pada bulan ketiga kepada lima jam sehingga kita boleh tidur untuk masa tiga jam sahaja.

Cara untuk kita tidur dan bangun juga mempunyai peraturan yang perlu diikuti untuk menjaga kesihatan dan mengelakkan diri dari dihidapi pelbagai penyakit. Umpamanya kita yang suka bangun tidur melompat dari tidurnya boleh menghadapi risiko sakit jantung yang boleh membawa maut. Demikian menurut pendapat seorang doktor dari China - Dr Huang Guoxiong dari Kolej Perubatan Lioning.

Di dalam Al-Quran ada menyebut segolongan manusia yang masuk syurga kerana ibadah malamnya dan kurang tidur malam. Firman Allah dalam Al-Quran yang bermaksud : " Sesungguhnya orang-orang yang bertaqwa ada di dalam syurga dan dekat dengan air yang mengalir. Sambil mengambil apa yang diberi oleh Tuhan mereka. Sesungguhnya mereka sebelum ini di dunia adalah orang-orang yang berbuat baik. Mereka sedikit sekali tidur di waktu malam. Dan di akhir-akhir malam mereka memohon ampun kepada Allah." ( Surah az-Zariat ayat 15-18 )



Pendapat Ahli Sastera Barat

Terdapat juga ahli sastera barat yang menceritakan mengenai kelebihan mengurangkan tidur untuk mencapai kerjaya yang cemerlang.

Bila ditanya apakah rahsia kejayaan mereka, mereka menjawab : " The woods are lovely, dark and deep but I have promises to keep and miles to go before I sleep."
Maksudnya " Taman itu indah, gelap dan tebal tetapi saya mempunyai temujanji yang mesti ditunaikan dahulu sebelum saya tidur."
"The heights by great men reached and kept were not attained by sudden fight. But while their companions sleep were toiling upwards in the night."- Longfellow
Maksudnya " Pencapaian kerjaya yang tinggi oleh orang-orang ternama tidak didapati serta merta tetapi mereka bekerja keras sehingga larut malam pada waktu sahabat-sahabat mereka sedang nyenyak tidur. "

Ini jelas menunjukkan mereka meminimakan waktu tidur untuk mencapai kejayaan dalam hidup mereka.
Sekarang kita kembali kepada perbincangan solat tahajud. Apakah kebaikan dan kelebihan yang kita perolehi dari mengerjakan solat tahajud sedangkan ketika itulah manusia sedang nyenyak tidur.

Dari segi fikiran logik, kita tidak akan faham bahawa suruhan Allah itu mendatangkan kebaikan. Solat tahajud meneguhkan iman kita, jiwa kita, mental kita untuk menghadapi masalah hidup duniawi dan lain-lain lagi yang Allah Maha Mengetahui.

Dari segi sains perubatan pula, kita akan menyedut oksigen khusus yang wujud di atmosfera bumi antara lebih kurang jam tiga pagi hingga terbit matahari dan menggerakkan otot-otot di dalam badan kita ke arah menyegarkan badan dan melicinkan gerak saliran darah. Kedua-dua oksigen dn gerak otot itu sangat penting dalam memastikan kesihatan tubuh badan manusia. Oksigen itu hilang dari atmosfera bumi selepas matahari terbit dan tidak datang lagi sehingga esok pagi. Hanya manusia yang bangun pada waktu ini dapat menikmati oksigen tersebut. Mereka yang bangun tidur lewat tidat merasa nikmat oksigen ini.

Solat tahajud juga boleh menjauhkan penyakit buah pinggangyang selalu menyerang orang yang banyak tidur dan bangun lewat dari tidur malam.


SHARINA MOHD DIAH
Best student =)
SEMOGA SAME2 MENDAPAT BARAKHAH
Amin..
UNISEL


Wednesday, 13 July 2011

Petua kulit cerah dan mulus =)

Assalamualaikum
hari yang indah,redup dan tenang.
uhhh...
rahmat dan nikmat ni
SUBHANALLAH
ALHAMDULILLAH


J
Thanks to Allah
Ape mimpi eak update pepagi ni?
Hehe
Mengelakkan diri dari tidur la…
Ape lagi.
Pagi2 ni jangan lambat bangun or tidur balik
pas solat subuh
Coz pagi2 ni la pintu rezki di buka seluas-luasnya.
Tadah la tangan berdoa mintak dilimpah kan rezki tu
pada kita ye.insyaAllah dapat.
Tapi kalau asyik tadah tangan dan berdoa TAPI tak berusaha nk cari rezki mane kan dapat.Allah tu kan Maha Adil.
Bak kata pepatah Manakan dapat sagu kalau tak dipecahkan ruyung nya.
Eah?!betol ke ?
Btol la ni kan….kalau salah ampun ye harap ditegur.
Hehe..hamba ni budak baru belajar.
Ok…datz all..
Tapi ade bonus cket pepagi ni special untuk semua..
I  wanna share about….
Petua Kulit Cerah!!
 Harrrr…suka tak?!
Ok..lets see


à1...Sentiasa gunakan krim penghalang matahari (Sunblock Cream) sekurang-kurangnya SPF15...setiap hari. Walaupun ketika cuaca mendung dan juga ketika berada di dalam rumah kerana sina UV tetap akan dpt menembusi ke dalam rumah melalui tingkap kaca.
hehe..da macam bace berita pulak.haha.perasan tahap 57.8%

2. Sapukan kerim penghalang matahari selepas setiap 2 -3 jam if kita sentiasa berjemur untuk perlindungan yang lebih berkesan.
(ingat taw.penting ni)

3.  Elakkan diri kamu dari berjemur di bawah panas matahari walaupun kita menggunakan krim penghadang matahari.  Jika cuaca terlalu panas...gunakan payung untuk mengelakkan panahan sinar matahari terus pada wajah.
(harr..payung tu bukan untk wat sesi fotografi je taw,,tapi manfaatkan lah ye.If takde payung..i suggest korang pinjam la payung yang ade banyak kat gerai makan uh.lagi untung maaa...!buleh muat sampai 15 orang..haha)

4. Jangan merokok..amalkan diet yang seimbang, kurangkan stress dan tidur mengikut waktu sekurang2nya 6 jam sehari.  Kerana perkara2 tersebut boleh menyumbang kepada terbentuknya radikal bebas di dalam tubuh yang berlebihan.  Dan ini akan menggalakkan penghasilan melanin yang berlebihan.
(pehh..rasa macam mengajar subjek sains lah pulak ni.bakal cikgu!)

5.  Dapatkan rawatan wajah(facial treatment) sekurang-kurangnya 1 kali sebulan untuk memperbaiki peredaran darah pada wajah dan pembuangan sel kulit mati serta toksin.
(tapi diingatkan disini.carilah butik kecantikan yang ade sijil dari kementerian kesihatan dan diiktiraf,at least tak de la kita ragu2 kan,lastly jangan pakai produk yang nama nya pelik2..BAHAYA)

6.  Dan akhir sekali..even  letih sekalipun kita...jangan lupa untuk mencuci wajah setiap malam and actually yang lagi penting AS LONG AS WE MUSLIM 'wuduk' dah cukup.
tapi kita kena ikhtiar juga.


wassalam
selamat mengikuti petua or tips ni ye.
ikut la dengan tertib.


SHARINA MOHD DIAH
Best Student
UNISEL
Amin.... =)

Tuesday, 12 July 2011

Selamat Tengahari,,makan jummm!

Assalamualaikum
Hai all
Selamat Tengahari!!   J
Da mkn ke blom?
Today my mum and i yang masak taw..
Special agi…but,actually ari2 masakan air tangan mak mesti special
Untuk anak2 kan..
Sume ibu nakkan the best untk whole family dorang
Termasuk lah mak saye.
Hehe..


JOM TGOK APE NI

macam best je kan..
takpon kepada sesiapa berminat buleh try masak sendir
mane taw ade sentuhan seni.
kehhhhhkehhhkehh


*RAJA CENCALUK(saje je bagi nama,haha,,lol)
Hiriskan bawang bentuk dadu + hiriskan juga cili padi + potong tomato bentuk dadu gak
+ cencaluk udang 2 sudu =

Ni ler cencaluk nye ,,beli kat Melaka ahad lepas =)
P/s Bagi sesiapa yang gilakan cili macam saya buleh la letak banyak2!sedap taw.
tapi kalau tak tahan pedas 4 tangkai pon da kira o.k


Then,,
IKAN GORENG TERHEBAT MAK…hehehe
Bersihkan ikan(buang segala isi perut ikan + buang kepala ikan sekali) à  kelar ikan à tumbuk bawang putih + masokkan serbuk kunyit + garam + black paper(sume bahan digaulkan bersama ikan) à goreng
=


ikan goreng >.<





SAYUR KAILAN IKAN TERUBUK MASIN
Hiris bawang merah & bawang putih (ditumis hingga naik bau) + masokkan ikan terubuk masin yang telah digoreng terlebih dahulu (dipotong bntuk dadu dan kecil2) + masokkan batang kailan dan sedikit air (biarkan 2 minit) + masokkan daun2 kailan  =



ni la sayur yang saya ckp..=)

p/s : Masakan ni dah masin kerana ada ikan terubuk masin,so buleh kurang kan garam atau tak payah letak langsung.Terpulang kepada individu. 




Hehe…SELAMAT MENCUBA ye…. Senang je…. =)

Hurrmmmmm!!!!yummmy!
Sedapnye…
Kalau u all nk,meh la try wat cmni…
Kalau ade ulam2 macam Pucuk Gajus,Pucuk Betik,Ulam Raja or yang seangkatan dgn nye lagi bestttt!
Ihhh..
Tak sabar lah nak makan..
Hehe…
Rugi kalau tak cuba lagi kalau masak sendiri then ape yang kita masak tu menjadi.
Lagi la bertambah semangat nak makan kan.
Tengok muka-muka yang makan dgn selera pon ah cukup happy J
Terharunye…
So!! Ujian kelayan untuk pilihan menantu dah pass ni.kan3..
Haha.
Kalau Berjaya dalam bidang lain tapi tak Berjaya kat dalam dapur pon tak guna kan..
coZ my mum cakap : even kita ada lulusan tertinggi masa belajar waima phD ,master ,or prof
if tak taw masak tak guna jadi perempuan.Baik tak payah belajar tinggi2,..
uhhh…menusuk,,sentap hati kan..tapi itulah hakikatnye…
saye tak nak jadi cmtu..
kalau buleh nak serba serbi taw..
barulah hidup ada makna nye… J

SHARINA MOHD DIAH
anak mak lah!
Best Student
UNISEL
Aminnnn....

Why must have love in our heart?

 Di Saat Aku Mencintaimu

Mengapa kau pergi
Mengapa kau pergi
Di saat aku mulai mencintaimu
Berharap engkau jadi kekasih hatiku
Malah kau pergi jauh dari hidupku

Menyendiri lagi
Menyendiri lagi
Di saat kau tinggalkan diriku pergi
Tak pernah ada yang menghiasi hariku
Di saat aku terbangun dari tidurku

Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencintai dirimu
Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencinta

Menyendiri lagi
Menyendiri lagi
Di saat kau tinggalkan diriku pergi
Tak pernah ada yang menghiasi hariku
Di saat aku terbangun dari tidurku

Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencintai dirimu
Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencinta

Semoga engkau kan mengerti
Tentang perasaan ini
Maaf ku telah terbuai
Akan indahnya cinta
Maaf sungguh ku tak bisa
Untuk kembali padamu
Maaf ku telah terbuai
Akan indahnya cinta

Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencintai dirimu
Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencinta

Aku inginkan diri mu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencinta


p/s : hargailah pada mereka yang menyayangi diri kam..
(UMUM)


SHARINA MOHD DIAH
*selamat pagi dunia!!!
UNISEL

tadaa....


Assalamualaikum 
haii all
long time no see rite..
yeayyy...
come back to university again.
meet my all buddies
new home
aha...
yang pleng pnting..
NEW RESTORAN
takde la nty desprate kne p 'anney' malam2 just nk mkn capati kan.
hehehe
after ni ktewg da tak payah susa2 nk mkn
order je kat bawah..
katering woo...0_O
amazing
dapo pon takde kotor kan.
just ade microwave..
life like princess kan..

take action bebeh..
we don't need to buzy2 nk masak rite.
aha..
UNTUNGNYA<---------
hehe.
u all yang tak pindah jangan jeloz ye gan we all
pasni da tak payah nk fenin2 fikir fasal nk ulang alik U
jimat wet aQ kan.
okelah..
cukup2 la aQ jeloz2 an u all sume ni.
kunk ade yang terjun bangunan pulak kan.
aQ gak yang kowg cari..
ihhh...
selisih malaikat44..
(ni salu owg2 LAMA yang ckp)
aQ pon tak taw ape maksod nye.
takpe..
bende yang di rase kan baik untuk di ikut xpe la kan.
harus hukum nye.
kan3.
ni haaa..
jari jemari aQ yang tak bape nk seni ni
da penat.
da rase macam nk terseliuh plak
tak pasal2 bahu aQ yang terseliuh ni pon terkena effect
-->sebab blogging tak abes2 kan.
challow betey
chayunk la kamoo sume.
tata.
+++=)




SHARINA MOHD DIAH
BEST STUDENT
wattchha bebeh  =)
luv u more and more
<3