BLOGGER TEMPLATES AND Gaia Layouts »

Saturday, 30 March 2013

Assalamualaikum w.b.t 



Alhamdulillah bertemu kembali kita dengan izin-Nya, Allah rindu dah lama tak update blog ni :')
Syukur masih diberi kesempatan untuk membuka nya kembali. Patut lah hati ni terasa sesuatu, rupa nya Allah hadirkan petunjuk :) 
Kamu semua sihat? wah2 ^^ ramai yg blog walking ya.  terima kasih, thank you, syukran, arigato kozaimas sebab sudi melawat blog saya >.^ sangat terharu sampai nak menangis dah ni :')

Sepanjang memasuki semester 6 ni kesibukan sangat2 dirasakan, Allah saje tahu betapa sukarnya untuk sampai ke tahap ni. Nak berjaya mana ada istilah senang kan. 

Nasihat untuk semua "Hirau cakap-cakap manusia yang tidak membina.Bila mana kamu lemah kerana manusia,bangun dan mulakan langkah kerana Allah"

Saturday, 5 May 2012

Assalamualaikum :)
hari sabtu hari ni kan.
semoga semuanya berada dalam keadaan yang sihat 
dan dilindungi Allah s.b.t
today i want to share about
PETUA MURAH REZEKI
DAN DIJAUHI AKAN KESULITAN 
maklom la kan..dalam hidup i kita
tak lari dari kesulitan dan kepayahan demi mencapai 
kebahagiaan :)


Petua Murah Rezeki dan Dijauhi Kesulitan


Abu Yazid Al Busthami, pelopor sufi, pada suatu hari pernah didatangi seorang lelaki yang wajahnya kusam dan keningnya selalu berkerut.Dengan murung lelaki itu mengadu,"Tuan Guru, sepanjang hidup saya, rasanya tak pernah lepas saya beribadah kepada Allah. Orang lain sudah lelap, saya masih bermunajat. Isteri saya belum bangun, saya sudah mengaji. Saya juga bukan pemalas yang enggan mencari rezeki. Tetapi mengapa saya selalu malang dan kehidupan saya penuh kesulitan?"

Sang Guru menjawab sederhana, "Perbaiki penampilanmu dan rubahlah roman mukamu. Kau tahu, Rasulullah SAW adalah penduduk dunia yang miskin namun wajahnya tak pernah keruh dan selalu ceria. Sebab menurut Rasulullah SAW, salah satu tanda penghuni neraka ialah muka masam yang membuat orang curiga kepadanya." Lelaki itu tertunduk.

Ia pun berjanji akan memperbaiki penampilannya. Mulai hari itu, wajahnya senantiasa berseri. Setiap kesedihan diterima dengan sabar, tanpa mengeluh. Alhamdullilah sesudah itu ia tak pernah datang lagi untuk berkeluh kesah. Keserasian selalu dijaga. Sikapnya ramah,wajahnya senantiasa mengulum senyum bersahabat.

Rupa mukanya berseri. Tak heran jika Imam Hasan Al Basri berpendapat, awal keberhasilan suatu pekerjaan adalah roman muka yang ramah dan penuh senyum.Bahkan Rasulullah SAW menegaskan, senyum adalah sedekah paling murah tetapi paling besar pahalanya. Demikian pula seorang suami atau seorang isteri.

Alangkah celakanya rumah tangga jika suami isteri selalu berwajah tegang. Sebab tak ada persoalan yang diselesaikan dengan mudah melalui kekeruhan dan ketegangan. Dalam hati yang tenang, pikiran yang dingin dan wajah cerah, Insya Allah, apapun persoalannya nescaya dapat diatasi. Inilah yang dinamakan keluarga sakinah, yang didalamnya penuh dengan cinta dan kasih sayang.

see..betapa sayang nya Allah kat kita.
hanya sekadar senyuman..kita dah dapat PAHALA :)

SENYUMAN ADALAH PAHALA :) :) :)






Thursday, 3 May 2012

Assalamualaikum.
salam Jumaat semua.
hari kebaikan.
penghulu segala hari.
Antara Sunnah hari Jumaat :)




jum kite amalkan :)

alhamdulillah..
setelah lama bercuti sempena cuti sem
maka berakhirlah ia.
now!
permulaan sem baru.
azam pon kne baru.
hehe..biasa la kan.
amik tauladan akan perkara yang da lepas2.
apa yang buruk tu ditinggal kan.
apa yang baik tu harus diteruskan :)
mood hari ni pon macam suram je..
maklom la...duduk berdua je kat rumah.
roomate yang lain semuanya belum balik.
masuk2 je rumah hilang segala penat.
sebab da ternampak katil.hehe
#berehat sebentar.
bawak beg yang sangat besar dengan isi nye yang penuh.
cam ni la contoh nye. :P

#sangat berat.
macam nak patah pinggang bawak naik ke tingkat 4 :(

tapi sekarang,adalah masa untuk mengeluarkan segala apa yang 
ada didalam nya.
Ya Allah..tuhan je yang taw betapa 
banyak nak kemas..
sempottt!
insyaAllah.
petang nanti nak pi berurusan di  bank pula.
belum buat i-daftar ni.
lambat daftar kena denda pulak tu.
#duit

Sekarang ni apa je yang tak pakai duit.
semua memerlukan duit.
CONTOHNYA
*accident kena keluarkan duit.
yelah.
sebab nak baiki motor atau kenderaan yang rosak.
apa lagi? 
*tekak kena ulser? merokok..

wiii....lagi la kan..
diantara penyebab nye,,
merokok bagi kaum yang merokok tu..
ade ke kebaikan merokok????
cer jawab...
ok ok..
dah2 ..
karang tak sempat pulak nk pi bersiap2..
pi mana?
la...
kan da ckp tadi..nak pi berurusan dgn bank.
bagi kaum adam...anda jangan lupa
menunaikan fardu kifayah anda :)
dapat pahala taw. 
bagi kaum hawa..jangan la asyik terbongkang je.
ishh...tak sopan sungguh..
jum la kita amal kan amalan sunat pada hari jumaat :)

Wassalam :)




Tuesday, 1 May 2012

Assalamualaikum w.b.t :)

Sekian lama ana belum sempat update blog ni..
Banyak perkara yang berlaku dalam hidup kita ni tanpa kita sedari
banyak hikmah nye kan.
Contoh nye.
Kita hilang seorang yang kita paling sayang..
tapi Allah tu Maha Adil..
setelah kehilangan...
Dia datangkan ramai orang yang menyayangi kita..
Just kita je yang tak sedar akan hikmah tu.... :)

Kepada kawan2 yang terasa kekosongan.
jangan lah kamu semua risau ye..
Janji Allah pasti datang..
pasti akan ditepati-Nya..
InsyaAllah :)

kat sini na nak
 share kat kawan2
sebuah lagu yang mungkin bole di jadikan pedoman.
sebab ana pon selalu dengar,
mungkin boleh menjadi penguat dan semangat kepada semua..


Muhasabah Cinta :)
Wahai pemilik nyawaku
Betapa lemah diriku ini
Berat ujian dariMu
Ku pasrahkan semua pada-Mu
Tuhan baru ku sedar
Indah nikmat sihat itu
Tak pandai aku bersyukur
Kini ku harapkan cintaMu

Reff:
Kata-kata cinta terucap indah
Mengalir berzikir di kidung doaku
Sakit yang ku rasa biar jadi penawar dosaku
Butir-butir cinta air mataku
Teringat semua yang Kau beri untukku
Ampuni khilaf dan salah selama ini
Ya Ilahi muhasabah cintaku
Tuhan kuatkan aku
Lindungiku dari putus asa
Jika ku harus mati
Pertemukan aku denganMu

Alhamdulillah.

Semoga pencarian cinta manusia kita akan diakhiri kebahagiaan.

InsyaAllah ..

tapi Jangan lupa akan CINTA ALLAH ye

Amin :)))


Monday, 19 December 2011

Aku Bukan Wanita Biasa


Assalamualaikum W.b.t
terpanggil rasa diri untuk menjenguk halaman yang suda sekian lama di tinggal kan ini.
Tempat curahan hati,rasa dan sebagainya.
Wanita.
lembut sahaja panggilan itu bukan.
di cipta dari tulang rusuk Adam yang bengkok.
hatinye begitu lembut kerana sifat keibuannya.
baik luhur pekertinya menunjukkan betapa santunnya mereka.
"Wanita adalah ratu dan sebagai ratu islam adalah mereka yang tidak bersalam dengan lelaki asing"



Aku wanita.
mengerti akan hati2 wanita yang lain.
tangisnya seperti mutiara jernih yang jatuh ke bumi.
Sesungguhnya Nabi Muhammad S.A.W sangat menjaga akan kebajikan seorang wanita.
"Dunia ini penuh perhiasan dan perhiasan paling  indah ialah wanita yang soleh"
(Riwayat Muslim)
Hadis ini jelas menunjukkan betapa islam memandang tinggi kedudukan wanita dalam kehidupan sejagat.
Malah antara surah yang didahulukan dalam urutan Al-Quran ialah mengenai wanita(An-Nisa)
Rasulullah juga pernah bersabda bahawa : "Ada empat wanita mulia yang juga Penghulu segala wanita ;Asiah binti Muzahim (Isteri Firaun),Maryam binti Imran (Ibunda Isa),Khadijah binti Khuailid (Isteri Rasulullah S.A.W),dan Fatimah binti Muhammad (Puteri Rasulullah)".
Riwayat Bukhari.





Wanita,
di jadikan oleh Allah untuk melengkapi Adam nya.
sesungguhnya aku wanita memerlukan pembimbing seorang ketua yang
berwibawa,kuat pegangan agama nya,serta berupaya membawaku ke jalan yang lurus,iaitu jalan yang di redhai-Nya.

Dengarlah adamku tersayang.
sesungguhnya aku menunggu akan kehadiran mu membawaku bersama
untuk saling melengkapi fitrah kejadian ku ini.
dan aku juga ingin sekali melengkapi fitrah mu dijadikan sebagai lelaki.
amin ya rabbal a'lamin. =)

Sunday, 16 October 2011

mana pergi?hilang menyepi......

~sistem sedang bZ.
~see u again...one day yah..
don't miss me.....
peace..

Tuesday, 23 August 2011

Mid term test,Final Exam VS Persiapan Berhari Raya

Assalamualaikum semua.
hari ni 24 Ogos 2011
bersamaan 23 Ramadhan 1432 Hijrah
kenikmatan mkan berjemaah semasa berbuka puasa bakal ditinggalkan
moga akan ada lagi ramadhan untuk kita pada tahun hadapan

hari yang agak terik,selepas hujan rahmat pagi tadi membasahi bumi ciptaan 
Allah s.w.t yang agung ni.
Subhanallah.
Masyaallah.
besar nye nikmat untuk kita semua kan.
hari ni aq langsung tak ada kuliah.
Assgmnt pulak agak menimbun la .
Mana lagi exercise.
apalah nak jadi.semua tak siap lagi.
Otak kata ingin buat.
tapi hati sibuk kata tak payah.
DILEMA

huh.
ni lah jadi nya kalau penyakit MALAS besar sgt dalam diri.
lepas tu sibuk2 nak pikir pasal persiapan raya.
macam tak raya je kalau tak de baju raya ,kasut raya,handbag raya,stokin raya,songkok raya.
apa2 lagi lah.
Material je semua tu kan.
tapi ini lah hakikat hidup kita kan.
tak salah nak buat tu semua.
tapi kalau dipikirkan logik nya.
Bukan tak beraya pon tanpa semua tu,
raya jugak.
antara salah seorang yang selalu dalam keadaan ni aq lah.
tak usah ckp org lain.
tgok dulu diri sendiri.
yeahh!!mungkin selepas ni perlukan banyak kesedaran dalam diri.
so.
lepas ni kena lah tahan nafsu dunia ni.
hehe
untuk peringatan DIRI SENDIRI dan tak lupa pada 
yang lain.
Kedua.
sekarang ni Unisel tengah sibuk jugak nak buat test.
Quiz lah.
ape2 lah...
bukan apa.
untuk carry mark exam final akan datang
rugi lah pada siapa yang tak datang masa test.
walaupun bukan periksa yang besar tapi dengan markah test or quiz ni lah
yang memberi impak yang besar semasa Result last keluar nanti.

struggle!



"sesiapa yang berusaha nescaya dia lah yang mendapat kebaikan nya"
"sesiapa yang menanam dialah yang mendapat hasilnya"
macam tu lah kehidupan kita.
adakala kita di atas kita lupa bahawa satu hari nanti kita akan berada di bawah
tidak semua yang kita harap kan akan menjadi seperti yang kita harap kan.
bergantung kepada usaha,ikhtiar,doa,serta tawakal.
insyaallah kita pasti berjaya
Allah tu kan Maha Adil.
Maha Mengetahui.
insyaallah.
Ketiga
Tiket bus-Balik Johor-(mak cakap balik je johor malam tu 
tros beli baju raya,yelah,,,agak nya kesian lah tu kan dgn anak dia yang seorang ni..
duduk jauh dari family kat shah alam tu)
hehehe


makanan tradisi orang Bugis.(aq ni darah bugis + jawa )
hehe..
so digabungkan jadi BELANDA
haha



mak aq buat aq touching taw hari tu..
huwaa..
HOME SICK lah..
macam nak cabut je.
tapi perjuangan disini tak selesai lagi.
untuk masa hadapan jugak ni..
so tak boleh la nak memain sangat
cukup2 lah masa sekolah dulu dah banyak main.
sekarang tunjuk kan lah belang sebenar
Mengecapi.menggapai cita-cita.
:)
Sharina,,you can do it!!
fighting!
hehe
ok lah..
kepada semua.
jangan main mercun ye..
bahaya..
kalau putus jari bukan diri sendiri saje yang susah.
mak ayah serta family lain juga susah.
yelah..
kena jaga korang yang sakit.
nak itu lah nak ini lah.
kalau mati terus takpe.
sedih sekejap je.
kapan kan .
kubur kan.
wat tahlil.
dah..
tu je..
senang citer..ni kalu dah sakit banyak karenah nye,..
ok..
datz all.
salam lebaran..
salam ramadhan
chill la...
raya jgn lupa melantak banyak2..
hehe
gurau2 je ok...
senyum la selalu..
selain sebagai sedekah..
senyum juga membuat kan kita sentiasa berada muda dan 
menghiburkan diri kita.


WASSALAM
SHARINA MOHD DIAH
BEST STUDENT OF THE YEAR
UNISEL,SHAH ALAM
MALAYSIA